colostrum doplňky stravy a pleťová kosmetika s colostrem
O holvitě®

Další informace

Proces zpracování colostra značky holvita®

Proces, kterým je colostrum zpracováváno, je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňující jeho bioaktivitu, kvalitu a následně jeho účinnost.

Odebrané surové kravské colostrum obsahuje tuky, bakterie a další látky, které jsou nevhodné pro konzumaci člověkem. Surové colostrum tak musí být odtučněno, odkaseinováno a sterilováno, tím je zbaveno nežádoucích látek a umožní jeho bezpečnou konzumaci. Z čistého sterilovaného colostra následně vyrábíme naše holvita® tekuté colostrum a colostrum v prášku, který používáme pro výrobu kapslí.

Při vybírání produktů s obsahem colostra je důležité vybrat ty, které obsahují pouze colostrum, které je zpracováváno tzv. metodou za studena, protože jen takto je zaručena nejvyšší kvalita colostra a produktů s jeho obsahem.

Colostrum, které je zpracováno za vysokých teplot je znehodnoceno!

Colostrum by vždy mělo být zpracováváno při nízkých teplotách, aby nedošlo k poškození jeho cenného obsahu. Teploty při zpracování colostra by neměly překročit 42°C.

Mléčné výrobky standardně prochází pasterizací nebo procesem UHT (Ultra high temperature, překlad: ultra vysoká teplota). Pasterizace je jeden ze základních procesů technologického postupu při výrobě a zpracování mléka a mléčných výrobků.

Pasterizací jsou mléčné výrobky konzervovány a sterilizovány (zbaveny patogenů) pro jejich bezpečnou konzumaci člověkem a prodloužení jejich trvanlivosti. Podstatou pasterizace je krátkodobé zvýšení teploty tekutiny na 72°C při klasickém pasterizováním nebo na 132°C při UHT, vysoká teplota způsobí zničení patogenních mikroorganismů, ale zároveň i citlivých příznivých bioaktivních látek (např. imunitní látky, proteiny, enzymy, vitamíny, bílkoviny), které colostrum obsahuje. Často ostatní výrobci produktů z colostra používají tyto standardní procesy sterilizace, které colostru škodí.

holvita® zpracovává colostrum pouze za studena pro zachování nejvyšší kvality colostra
v našich produktech

holvita® při zpracování colostra používá nejšetrnější technologie pro výrobu našich produktů, při kterých je colostrum zbaveno nežádoucích životně nebezpečných mikroorganismů, ale zároveň jsou zachovány jeho přírodní bioaktivní, biologické a tělu prospěšné látky v nejvyšší kvalitě. Stejný proces zpracování je používán v lékařském průmyslu při výrobě citlivých bioaktivních a biologických látek, jako jsou např. vakcíny. Zaručuje tak nejvyšší hygienickou bezpečnost a neovlivňuje kvalitu látky.

Zpět nahoru

 

Proces zpracování holvita® za studena

1. Surové kravské colostrum je sbíráno od farmářů
2. Surové colostrum obsahuje tuky, které jsou vhodné pro telátko, ale ne pro lidskou konzumaci, dochází tedy k odtučnění colostra.
3. Surové colostrum obsahuje také značné množství kaseinu, který způsobuje srážení colostra, a tak další krok zpracování zahrnuje odkaseinování.
4. Protože colostrum obsahuje značné množství velkých těžce stravitelných molekul, prochází filtrací. Všechny prospěšné látky prochází filtrem a zůstávají v colostru.
5. Poté, co jsou všechny velké molekuly odstraněny, colostrum stále obsahuje značné množství bakterií a organizmů, prochází sterilní filtrací za studena!
6.

Čisté sterilní colostrum zůstává s plným obsahem všech prospěšných látek. Následně je čisté colostrum stáčeno do sterilních lahviček. Colostrum takto vydrží 2 roky bez použití konzervačních látek. Stejné colostrum je používáno v našich kosmetických produktech.
Při výrobě našich holvita® colostrum kapslí stejné čisté sterilní colostrum prochází ještě jedním krokem zpracování, při kterém je tekuté colostrum zmraženo do formy prášku, a ten je následně plněn do kapslí.

Kompletní proces zpracování prochází za studena!


 

Výroba holvita® colostrum prášku

Výroba holvita® colostrum prášku se na začátku ničím neliší od výroby tekutého colostra. Colostrum je odtučněné, odkaseinované a sterilované. Nicméně, poté je čisté tekuté colostrum zmraženo do formy prášku při -80°C. Opět je použita metoda, která colostrum nezahřívá, a tak zachovává nejvyšší kvalitu colostra.

Často výrobci používají pro výrobu colostra v prášku metodu rozprašování. Tato metoda zahrnuje rozprašování colostra za vysokých teplot až 149°C v rozprašovací věži, kdy veškerá voda se odpařuje a následně zůstává pouze colostrum ve formě prášku. Jak již bylo zmíněno výše, vysoké teploty znehodnotí obsah colostra a degradují kvalitu colostrum produktů. holvita® tak zaručuje, že naše produkty, které obsahují colostrum v prášku, obsahují to nejkvalitnější colostrum na trhu!

Dále pokračujte

Zpět nahoru